Corona Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

December 2020

 

Corona houdt ons in de greep, waardoor ons dagelijks leven behoorlijk op z’n kop staat. We werken thuis, kinderen hebben schoolvakantie en krijgen straks online les. We zijn met het hele gezin veel bij elkaar, waardoor werk en privé continu door elkaar lopen. Dat vraagt best veel energie van ons allemaal.

Om met elkaar deze periode goed door te komen, is speciaal voor ouders/verzorgers informatie verzameld op 1 website  http://bit.ly/ouderplatform. Je vindt er tips en ideeën voor allerlei activiteiten, een overzicht van professionals aan wie je advies kunt vragen, informatie rondom corona en tips om elkaar als ouders/verzorgers even een hart onder de riem te steken 

#alleensamen #coronavirus #houdvol 

 

Café GEZIeN HW

Café GEZIeN Hoeksche Waard wil graag alle Hoeksche Waardse ouders een HART onder de riem steken.

 

Laat dit HART rondgaan en geef hem aan alle ouders die je kent en waardeert. Nee, het is momenteel niet makkelijk om alle ballen in de lucht te houden en ja, Corona brengt naast veel zorg ook kansen.Heb je hulp nodig? Schroom niet om die te vragen. Instanties, familie, vrienden, buren, iedereen staat voor je klaar. Samen staan we sterk, samen opgroeien en opvoeden en met elkaar komen we sterker uit deze bizarre periode. 

#hartvoorouders

www.cafegezienhw.nl -  mail naar: info@cafegezienhw.nl

www.hoekschewaard.alsvillage.nl - mail naar: hoekschewaard@alsvillage.nl

 

Het Nederlands Jeugdinstituut

Omgaan met de gevolgen van het Coronavirus

Informatie voor ouders van het Nederlands Jeugdinstituut

Tips in het omgaan met de thuisblijfsituatie

Informatie voor ouders- laatste actualisatie: 24 april 2020

De huidige thuisblijfsituatie zorgt voor vragen bij veel ouders. Hoe ga je hier als ouder mee om? Met deze tips hopen we een eerste richting te geven. Door de opening van kinderopvang en basisscholen zal er weer een en ander gaan veranderen. Dit zal nieuwe vragen oproepen. Kijk voor de antwoorden op de pagina vragen en antwoorden na de persconferentie.

Dit artikel is in het Engels beschikbaar via Healthcare 4 internationals.

Geef het goede voorbeeld

Het langdurig met elkaar thuis moeten blijven is een nieuwe situatie voor iedereen. Kinderen kijken in nieuwe situaties naar hun ouders en andere rolmodellen en stemmen hun reactie af op dat voorbeeldgedrag. Blijf daarom kalm en geef het goede voorbeeld. Lopen de spanningen op? Lees dan Spanningen voorkomen én oplossen

Niet bij elkaar, wel mét elkaar

Contact met anderen is voor mensen heel belangrijk en voor kinderen essentieel. Doordat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, is het moeilijker om in contact te blijven met mensen buiten het gezin. Houd daarom op andere wijze contact met klasgenoten, vrienden en familie.

Zorg dat dit contact in verschillende activiteiten van jullie gezin voorkomt. Eet samen met opa en oma via skype. Doe thuiswerk online, samen met vriendjes. Maak een gekke video voor een zieke kennis en verzend deze online. Er zijn ook veel mogelijkheden om online met elkaar spelletjes te doen. Zeker voor pubers is contact met vrienden heel belangrijk. Stimuleer ze om op andere manieren contact met elkaar te hebben dan bij elkaar te zijn.

Merk je dat jouw kinderen alleen nog maar op hun telefoon zitten? Kijk dan eens naar de tips voor mediagebruik

Praat met elkaar over de situatie en maak afspraken

Beantwoord met elkaar de vragen: Wat vraagt deze situatie van ons als gezin? Wat zou lastig kunnen worden en hoe lossen we dat dan op? Wat vinden we belangrijk om samen af te spreken? Doe dit zo veel mogelijk samen met je kinderen. Bekijk ook eens de tips over praten met kinderen over het coronavirus.

Bereid je voor op lastige momenten. Maak daarom met je kind:

  • Een lijst van vrienden die hij of zij kan bellen om even te kletsen.
  • Een lijstje met anti-verveelactiviteiten.
  • Een digitale lijst met knutselideeën.

Hierbij kunnen jullie gebruik maken van alle mooie initiatieven die aangeboden worden. Denk aan creatieve knutsel of beweegideeën, wetenschappelijke proefjes voor thuis of voorbeelden van challenges die vrienden digitaal met elkaar aangaan. Kijk voor inspiratie ook op de pagina Elke dag iets leuks. Weet dat vervelende momenten en momenten met verveling nooit helemaal te vermijden zijn. Ze horen bij het gewone leven, coronavirus of niet.

Samen stilstaan bij hoe het met jou en je gezin gaat, kan heel goed helpen in deze tijd. Bekijk hiervoor eens de speciale Do It Together versie van Happy Hall. Hiermee creëer je letterlijk een plek in huis om even stil te staan bij jouw emoties en bij die van de andere gezinsleden.

Laat de kinderen meedenken en helpen

Kinderen vinden het leuk om te helpen en mee te denken met hun ouders en komen hierbij vaak met onverwachte oplossingen. Betrek hen bij de nieuwe situaties en afspraken. Dat is goed voor hun ontwikkeling. Ook helpt het hen om beter met moeilijke dingen om te gaan. Weet daarbij dat kinderen meer geneigd zijn om mee te werken aan activiteiten die ze mee hebben verzonnen. Denk aan het gezamenlijk opstellen van dagritme/structuur, de activiteiten en de gezinsregels. Laat kinderen ook, eventueel met jouw hulp, hun eigen dagindeling maken.

Heb realistische verwachtingen

De huidige situatie brengt allerlei vragen en onzekerheden met zich mee. Dit heeft invloed op jou en alle leden van je gezin. Je doet al heel veel als je met je gezin over de situatie praat, met elkaar plannen maakt, werkt aan rust voor jezelf en je gezin. Houd er rekening mee dat van al die plannen soms niet alles uitkomt. Dat is niet erg. Zonder corona liep het ook wel eens anders dan je van plan was. Kortom heb realistische verwachtingen, wees flexibel en deel je zorgen. Maar vooral: wees mild voor jezelf en anderen.

Zorg voor dagritme én afwisseling

Kinderen die het naar hun zin hebben zijn gezelliger en luisteren beter. Ritme in de dag biedt rust. Voor iedereen is het goed te weten wat je kunt verwachten. Er zijn via sociale media veel initiatieven die ouders helpen bij het indelen van de dag. Tips en tools over thuis leren en thuis spelen vind je op becreativenow.nl.

Zorg voor een indeling van (school)werk, beweeg-, rust-, leer en beeldschermmomenten. Plan de dag niet helemaal vol. Kinderen zijn creatief en gewend om zichzelf na schooltijd en in het weekeind te vermaken. Houd voldoende tijd vrij voor zelfstandig spelen of een spontaan plan. En de anti-verveelactiviteiten die jullie hebben afgesproken heb je achter de hand voor als het nodig is. Kijk ook of je met elkaar taken kan doen in het huishouden, zoals samen koken, schoonmaken of de was opvouwen. Het helpt vaak als daar vaste momenten voor zijn.

Bekijk voor meer informatie de pagina structuur en dagschema's.

Maak onderscheid tussen werk, school en vrije tijd

Vanaf 11 mei gaan de kinderopvang en basisscholen weer open. Dit vraagt een aanpassing in jouw situatie, bereid je hier alvast op voor. De intelligente lockdown is daarnaast verlengd tot 20 mei, dit betekent dat ouders in de huidige situatie moeten doorwerken.

Zorg zoveel mogelijk voor een duidelijke scheiding tussen: werktijd, schooltijd, leuke tijd met de kinderen en tijd voor jezelf. Als je alles tegelijkertijd probeert te doen, doe je eigenlijk iedereen tekort. Een heldere scheiding tussen werktijd en vrije tijd kan zorgen voor rust. Kinderen weten wanneer ze je wel of niet kunnen storen. Voor ouders is het fijn als er momenten zijn waarop zij niet alle ballen in de lucht hoeven te houden.

Maak, als dit in jouw situatie kan, afspraken over werktijden met je werkgever. Maak ook afspraken over zorgtaken met je partner of een steun- of buurgezin. Als kinderen wat ouder zijn, dan kun je jouw werktijd misschien combineren met hun schooltijd. Zorg wel dat je beschikbaar bent voor vragen over school. Probeer belangrijke telefoongesprekken tussendoor te vermijden. Krijg je zo’n gesprek wel, ben dan helder tegen de beller en je kind. Zeg bijvoorbeeld tegen de beller: 'Ik help m’n kind even met schoolwerk, ik bel zo terug.’ Of zeg tegen je kind: 'Dit telefoontje is belangrijk voor mijn werk, ik kom zo bij je terug.'

Verschillende rollen, 'ouder zijn' op één

Je hebt nu als ouder de taak om je kinderen te begeleiden bij het schoolwerk. Hierbij schakel je veel en snel tussen verschillende andere taken binnen het gezin. Dit vraagt veel van jou als ouder en ook van jouw kinderen. Gun jezelf voldoende tijd om te schakelen tussen alles wat je moet én wil doen. En onthoud, in de eerste plaats ben jij ouder van jouw kinderen!

Kinderen hebben het meest behoefte aan hun ouder(s) in deze nieuwe realiteit. Natuurlijk is het belangrijk dat je jouw kinderen begeleidt bij hun schoolwerk, maar nog belangrijker is dat jij er als ouder voor ze bent. Luister naar ze, knuffel ze en steun ze. En lukt schoolwerk een dag wat minder? Dan pakken jullie het de dag erna weer op. Lees ook de tips om goed met thuisonderwijs aan de slag te gaan. 

Zorg goed voor jezelf en elkaar

Als ouder is het altijd belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. In deze situatie is dat nog veel belangrijker, maar misschien wel lastiger dan normaal. Sta hierbij stil. Wat betekent goed voor jezelf zorgen voor jou? En hoe zorg jij dat je daar zo goed mogelijk aan toe komt?

Iedereen heeft momenten en dingen voor zichzelf nodig. Spreek hierover met elkaar. Geef elkaar aan wat voor ieder belangrijk en prettig is. Houd hier vervolgens zo goed mogelijk rekening mee bij het maken van plannen en lijstjes met activiteiten.

Zoek én bied steun

Probeer niet alles alleen op te lossen. Een compleet nieuwe situatie is beter te behappen door dit samen te doen. Vraag anderen hoe zij met bepaalde problemen omgaan en leer van elkaar. Plan indien nodig ‘stoom afblaas telefoontjes’ met vrienden of kennissen. Er zijn ook verschillende organisaties die een luisterend oor zijn voor jou als ouder. Als je zo’n telefoongesprek voert, let er dan op dat je kinderen niet in de buurt zijn en je kunnen horen óf wees je ervan bewust dat de kinderen kunnen meeluisteren. Meer informatie over in contact blijven met andere ouders lees je op Opvoeden? Blijf erover praten.

Steun vragen is niet makkelijk en steun bieden ligt niet altijd voor de hand. Het is goed om te beseffen dat lang niet iedereen een ondersteunend netwerk heeft. Denk jij dat een gezin in jouw omgeving wel wat hulp kan gebruiken? Stuur dan een appje, bel aan of doe een kaartje in de bus. Laat weten dat ze er niet alleen voor staan en dat moeilijke momenten in de opvoeding horen bij deze uitzonderlijke situatie. Kijk naar elkaar om en steun elkaar als dat nodig is.

Bekijk ook eens de ‘opvoedtips in onzekere tijden’. Ken jij ouders die de Nederlandse taal niet goed beheersen en deze opvoedtips ook willen lezen? De tips zijn ook te lezen in: ArabischEngelsSpaans en Turks.

Benoem wat er goed gaat en vier dit

Vertel elkaar aan het eind van de dag wat je leuk vond aan de dag en wat er goed ging. Wat waren de lichtpuntjes van die dag? Oog hebben voor wat er goed gaat en dit vertellen geeft een goed gevoel. De benoemde lichtpuntjes kunnen het uitgangpunt zijn voor de komende tijd.

Vier de succesvolle momenten als onderdeel van jullie thuis-school-werk-schema. Zorg voor een bijzonder ontbijt, maak een dansje met elkaar, verras elkaar met een lief briefje onder het hoofdkussen of lees een extra boekje of hoofdstuk voor.

Kijk voor leuke ideeën ook eens op de pagina’s van elke dag iets leuks. Deze worden elke week vernieuwd.  

Vertrouw op de veerkracht van je kinderen

Kinderen zijn over het algemeen heel veerkrachtig. Daarvoor hebben zij de liefdevolle steun van een volwassene nodig. Een volwassene die hun vragen serieus neemt en beantwoordt, die zorgen wegneemt en het goede voorbeeld geeft. Kinderen die op deze manier gesteund worden kunnen over het algemeen goed genoeg omgaan met veranderingen. Investeer juist in deze periode in de band met je kind met knuffels, liefde en aandacht.

Vragen of tips? Laat het ons weten!

Heb je specifieke vragen of tips waaraan anderen iets kunnen hebben? Mail deze dan naar coronavirus@nji.nl.

 

Jeugdteams Hoeksche Waard

Jeugdteam Hoeksche Waard is er voor jou en je kind(eren)

Het wegvallen van school, sport en regelmaat kan van invloed zijn op je kind. Wellicht eet je kind slechter of heeft hij/zij moeite met in slaap vallen. Of merk je dat je puber opstandiger is en lopen jullie daardoor als gezin op de toppen van je tenen. Het jeugdteam kan jou/jullie helpen.

 

Wat doet het jeugteam?
Het jeugdteam kan je ondersteunen door je vragen te beantwoorden en advies geven. Als er meer nodig is, dan kan een medewerker van het jeugdteam je ook wat langer begeleiden. Of, indien nodig, een andere hulpverlener erbij halen. 

Contactgegevens
Je kunt het jeugdteam bereiken op telefoonnummer 088-1239925 of door te mailen naar info@jeugdteamhw.nl. 

Wanneer is het jeugteam bereikbaar?
Maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
 

Link voor meer info: https://hoekschewaard.alsvillage.nl/ouders/praktische+hulp+en+ondersteuning/1637868.aspx?t=Jeugdteam+Hoeksche+Waard+is+er+voor+jou+en+je+kind(eren) 

hoekschewaard.alsvillage.nl

 

Ons dagelijks leven staat behoorlijk op z’n kop. We werken thuis, geven les, zijn met het hele gezin veel bij elkaar en weten niet hoelang we dit nog zo moeten doen. Om met elkaar deze bijzondere periode goed door te komen, is informatie speciaal voor ouders verzameld op één website.

 

Je vindt er tips en ideeën voor allerlei activiteiten, een overzicht van professionals aan wie je advies kunt vragen, informatie rondom Corona en tips om elkaar als ouders even een hart onder de riem te steken. Speciaal voor de komende meivakantie staat er bovendien een overzicht van verschillende lokale activiteiten voor kinderen en jongeren.Neem regelmatig een kijkje op de site en laat je inspireren.

 

Heb je zelf nog tips of ideeën? Mail dan. Zo houden we samen de site actueel en interessant voor ouders in de Hoeksche Waard.

 

We wensen je een fijne meivakantie, die ook thuis onvergetelijk zal zijn.